Menu

Land Cruiser – 70 годишна история, която започва от връх Фуджи

  • 1440 x 400

 

Готови ли сте за една вдъхновяваща история? Ще Ви разкажем за мощния и напрактика неудържим Toyota Land Cruiser, който е на цели 70 години.

Историята на Land Cruiser започва през 1951 г., когато Toyota първоначално разработва високопроходим автомобил със задвижване на четири колела за използване от японската национална полиция, наречен BJ.

С мощен 3,4-литров шестцилиндров бензинов двигател, джипът във военен стил 4x4 се е отличавал с малко удобства: нямал е врати, а покривът е бил просто от сгъваем плат.

Възможностите му обаче се се доказват, когато тест-пилотът на Toyota, Ичиро Таира, се изкачва с прототипа до шестата от 10-те контролни точки на 3775-метровия връх Фуджи – по-високо, отколкото някой тогава си е представял, че е възможно за превозно средство, било то и със задвижване на четирите колела.

През 1954 г. името е променено на Land Cruiser, а следващата година второто поколение е пуснато на пазара с преработен вид, подходящ за гражданска употреба.

Моделът се е предлагал с по-голям избор от три дължини на междуосието и конфигурации, включително мек покрив, пикап, микробуси с две и четири врати и дори пожарна машина.

Оттук Land Cruiser започва да прави история – буквално цели континенти се влюбват в него (Австралия, Африка, САЩ) и се появяват моделите FJ55, Prado със серии от подобрения.

Последната по-основна модификация е била през 2007 г. с Land Cruiser 200 с шестцилиндров 4,5-литров турбодизел V8 двигател. Какво се случва с него сега?

 

  • 720 x 400

Запомняща се премиера през 2021 г.

След цели 14 години очакване на ново поколение от знаменития модел, премиерата се случи на 70-тия рожден ден с представянето на Тoyota Land Cruiser 300.

Въпреки, че е на рама и има 3 блокиращи се диференциала, в същото време има нова платформа - (TNGA GA-F), а гамата се състои от бензинови и дизелови двигатели с 6 цилиндъра, съчетани с 10-степенен автоматик. Налична е система за предотвратяване на преобръщане (KDSS), която задейства два активни стабилизатора, както и два нови режима на движение – автоматичен и експерименталният Deep Snow (дълбок сняг). Всичко това прави новия Land Cruiser 300 още по-впечатляващ.

За любителите на ретро автомобилите

Послучай рожденния ден на Land Cruiser aмериканската фирма за тунинг на офроудъри TLC Automotive, която се занимава единствено и само с този модел, прави рестомод (значителна модификация на автомобилни икони). Като отправна точка използват Land Crusier от 1988 г., който е основно реконструиран. Крайният резултат е невероятните 430 к.с., три пъти повече от оригиналните и модерен интериор, включващ дори и инфотейнмънт система с навигация.

Внушителен, надежден и уверен, Toyota Land Cruiser е синоним на класиката във високопроходимите автомобили със своята 70-годишна история. Вижте част от нея тук.

 
  • 02012
  • 02011
  • land cruiser fj 60 art

Video Title

Video Slug